salam alaikum.. sekarang ni kita sedang menghadapi saat saat genting.. sebab saat inilah selalunya kesabaran diuiji.. perut makin lapar.. huhu.. kene masak lak tu.. dengan bau makanan yg macam2.. alahai.. sabar.. heee.. btw antara menu untuk berbuka hari adalah..
--> ketam masak lomak cili api
--> ikan bakar cicah asam
--> kerang rebus
--> sayur campur
--> kuih biji nangka
--> otak otak popia
--> air tembikai
--> air laici
haha.. mak melatah sebab aizat bakar mercun.. mak tersebut ''babun gile''.. kiki.. xpe.. melatah, buka sengaja,, dimaafkan.. (iklan jap) ok tu semua menu untuk iftar hari ni.. nampak macam banyak kan.. tapi semuanya masak dalam kuantiti yg sikit aje.. supaya tak membazir.. ok antara semua menu di atas saye telah diamanahkan untuk masak ketam masak lomak cili api dgn kuih biji nangka.. ok no hal.. haha kerek.. kakngah lak buat ikan bakar cicah asam.. mak sebagai pemerhati.. huu.. jom belajar masak kotam masak lemak cili api dengan saye.. huhu.. ini cara saya masaklah.. lain orang lain caranya kan..
bismillahirrahmanirrahim.....
bahan-bahannya :
ketam (ikot aokme lah nak berapa ekor pun.. hehe.. tadi mak beli 4 ekor je.. waduh sikit bangat.. tengok tu sifat tamak.. uhuuu..)
bawang putih ( 3 bijik.. tapi ikot suke jugaklah nak berapa..)
bawang merah (6 bijik.. macam biase.. ikot suke.. hari ni resepi ikot suke jelah ye.. haha..)
serai (3 batang)
kunyit ( seketul sebesar ibu jari )
lada cili api (lagi banyak lagi sedap.. kasi pedas)
udang kering ( segenggam tangan sendiri.. jangan suh segenggam tangan ayah atau suami.. karang banyak melampau jadi udang kering masak lomak cili api pulak )
santan (sebijik kelapa tua)
garam/aji/gula
cara nak masak :
1) mula2 tumbuk semua bahan2 kecuali ketam/serai/santan.. haha punya malas nak ulang taip.. jgn lupa selawat masa tumbuk tu !
2) lepas tu, renehkan santan yg perahan kali kedua dulu, maksudnya santan yg tak berapa pekat.. kemudian masukkan bahan2 yg telah ditumbuk tadi ye.. haa kalau campak lagi sedap.. haha.. dalam resepi ni, saya tak tumis dulu.. terus je masak dengan santan.. tak suke lah tumis tumis.. berminyak.. hee..
3) kemudian bila dah nampak bahan tumisan sebati dengan santan, masukkan ketam2 yg telah dibelah dua menjadi 8 tadi.. agak2 bila dah mendidih masukkanlah semua garam gula haji naik moto tu ikut selera.. kalau suka masin masuk sebesen garam atau sebagainya.. dan jangan lupakan serai.. ade jugak org yg masukkan daun limau purut.. tapi saya tak berapa suka bau limau purut dalam masakan so sy tak letak.. mudah kan.. suke letak, tak suka campak.. haha.. (~_~)v
4) seterusnya, masukkan pula santan pekat.. haaa bila dah masuk santan pekat jangan berhenti kacau ye.. kalau tak kacau nanti kuah die jadi pecah2.. x cantik and x sedap.. hehe.. masa kacau pun selawat juga.. itu penting.. mulut kena selalu sebut kata2 yg baik tau.. =)
5) dah settle.. angkat dan hidangkan dan makan lepas tu kene pelangkung ngan mak abah anda.. puase weh! tunggu berbuka nanti.. hehe..
ok ini dia ketam masak lomak cili api.. tadaa!!
tapi maaf, ini bukan yg saya masak.. ini yang google masak.. malas weh nak tangkap gambar segala lepas tu nak kene transfer pulak ke laptop.. hehe.. oklah.. itu sahaja.. selamat iftar.. ingat Allah selalu dalam hati.. syaaaayaangggg Allah ketat ketat.. semoga Allah redha akan semua.. aamiin..
No comments:
Post a Comment